27 Ağustos 2008 Çarşamba

Öhöm Öhöm.. Knight diyorduk, evet.

Dikkat: Rahatsız edici miktarda Spoiler


The Dark Knight. Batman.. Çoğu insan 22 ocak 2008 tarihine kadar bu filmden habersiz şekilde sürdürüyorlardı hayatlarını. Evet, Christopher Nolan 2. Batman filmini çekiyordu, aynı kadroya sahipti, bir de Heath Ledger eklenmişti. Joker-Batman savaşı sinyalini önceki filmde almamız haricinde, Batman'in toplum tarafından dışlandığı, "kostüm değiştirdiği" bölümü anlatacaktı film. Ben dahil eminim film vizyona girdiği gün giden çoğu insan bu kadar merakla beklemiyordu. Peki değiştiren neydi ? Bir çizgiroman uyarlaması, evet, senaryoların kısırlaştığı bu dönemde eski film uyarlamaları ve çizgi roman uyarlamaları bir hayli popüler oldu. Sin City,Constantine,300, V for Vendetta gibi popüler olmayan çizgiroman uyarlamaları izledik, beğendik. Üstüne gittikçe daha da boşlaşan Marvel'dan Iron Man, Hulk gibi yapımlar da geldi. Ve oldukça başarılıydılar da bana kalırsa. Bir değişim vardı, Spider Man filmleri gibi değildi, ya da X-Men'ler gibi. Konu yine süper kahraman - süper düşman konusuydu ama daha izlenilebilir haldeydi filmler.


Gelelim konumuza. Marvel örneklerinden çok da farklı olmayan bir film ; Batman : The Dark Knight. 22 Ocak gecesi o olay yaşanmasaydı, " Hmm evet daha güzel yapımlar, çizgi roman uyarlamaları yerlerine oturmaya başladı" gibi yorumlarla geçip gidecek bir film. Ama bu olmadı. Film merakla beklenmesinin haricinde ilk haftasında kırılmadık rekor bırakmadı, listeleri salladı, IMDB'de Top 250 tahtına oturdu.

"Heath Ledger 22 Ocak 2008'de Manhattan, New York'taki evinde ölü olarak bulundu. New York emniyetinden yapılan açıklamada, Ledger'ın bilincini kaybetmiş halde bulunduğu belirtildi.Cesedinin yanında uyku hapları bulunduğu belirtilmiştir. Ölüm sebebi araştırılmaktadır."

Eminim çoğu insan, bu üzücü olay gerçekleşmese bu film ile ilgilenmeyecekti. Film gişe rekorları kırmayacaktı, efsane olmayacaktı. Ama oldu gerçekleşti. Başarılı olmasına artı "Joker" rolünü oynayan başarılı bir oyuncu da ölünce, herkesin gözü bu filme çevrildi. İddalar ortaya çıktı, film daha fazla tutsun diye komplo uygulandığı vs. Açıkçası Chirstopher Nolan gibi bir adamın bunu yapacağına inanmadım, zaten başarılı bir yönetmen, bu film ile de başarıyı yakayalabilirdi rahat rahat. Bir ölüm bu filmi #1 yaptıysa, o ölüm gerçekleşmese #10 olurdu bence.

Gelelim filme.3 defa izlememe rağmen yorum yapabileceğimi sanmıyorum filmin konusu ile alakalı. Çünkü iki buçuk saat içerisine tonlarca olay sığdırılmış. Ama basit bir konuya rağmen bu kadar derin işlenmiş bir çizgi roman uyarlaması olarak da bir ilk diyebilirim. Batman, Harvey Dent,Tim Gordon ve Joker dikdörtgeni arasında yaşanıyor olaylar. Spoiler vermek de istemiyorum açıkçası ( bu yazıyı okuyorsanız ve hala izlememişseniz bence monitöre kafanızı gömmemeniz için hiç bir sebep yok).

Joker, insanların nasıl değişebileceğini, en beyaz en süper en saf en iyi adamın bile içindeki duyguları uyandırarak ( sevgilisini öldürdü gerçi) nasıl yozlaştırılabileceğini gözlerimizin önüne seriyor. Gotham'ın kurtarıcısını bir intikamcıya, amaçlarından sapmış ve kaybedecek bir şeyi kalmadığından insanları ölüme zorlayan bir adama dönüştürüyor Joker. Peki Joker nasıl biri ? Psikopat mı ? Bence evet. Joker'de Jack Sparrow havası vardı. Tamam onun kadar değil ama, etkilenmişler gibime geliyor. Zaten gerek karakterin çizgiromandaki ruh hali, gerek Heath Ledger'ın yeteneği olsun film boyunca döktürüyor. Tiradları yok belki, ama kötülüğün en kötüsü de nasıl olurmuş cidden gösteriyor bize.Seçim yaptırıyor,akıl zorluyor,ağlatıyor,güldürüyor.Psikopat demiştim değil mi ?


Filmdeki favori karakterime gelecek olursak ; Tim Gordon. Gotham'ın son dürüst polisi, Joker'inde dediği gibi yanlızlığından, çevresinde güvenecek kimse kalmadığından arkadaşlarını kaybediyor. Öldü sanıyoruz, ve bomba bir şekilde geri dönüyor. Joker üstüne kurulu olucak deniyordu. Film Batman filmi, Joker var, ama bence Tim Gordon filmin yıldızıdır. " Kilit karakter" konumunda .Ve gelelim Batman'e.. Pek yorum yapmak istemiyorum Batman ile ilgili, ama yaptığı fedakarlıklarla, kullandığı cihazlarla, inatçılığı ve hırsı ile filmi götürüyor ( kısaca film Batman filmi olduğundan desek :P ? )

Velhasıl, kadrosu ile,hikayesi ile ( ismi bile yeter aslında ) bu sıralar izlediğim filmler arasında en iyisine layık bence. Sıkmadan, tekrar tekrar izlenilebilir bile.Yazıda bahsettiğim gibi, hala izlemediyseniz kaybedecek bir şeyiniz yok. Biliyorum, rezalet bir inceleme oldu, film ile ilgili tüm umutlarınızı söndürdüm :P ( bundan sonra fragman yorumlayacağım zaten ).. Ama cidden izlemeye değer..

9 yorum:

Mahavishnu dedi ki...

Yoo?Gayet güzel olmuş yazı.Kolombus efendinin ilk yazısı kutlu olsun^^.Batman pek önemsiz geldi bana filmde.Yan karakterler süper işlanmiş.Ayrıca The White Knight of Gotham(Harvey Dent)>The Dark Knight der kaçarım...

Fermium dedi ki...

film gerçekten imdb de ciddi bi sırayı hakediyodu (250 film arasında üçüncü sıraya yerleşti)(birinci sırada shawshank redemption ikinci sırada godfather var)
zaten gerçekten gerek görsel gerek oyunculuk olarak ortalama filmlerden çok daha üstündü.
Kolombus'un da dediği gibi favori karakterim Tim Gordon. Şahsen Gary Oldman ve Heath Ledger ın filme müthiş bi hava kattıklarını düşünüyorum. aslında "sevimli" batman imizi oynayan cristian bale yan karakterlerin arasında pek bi sönük kalmış diyebilirim bile. tabi ki bu kişisel bi görüş istiyen beğenmeyip saldırabilir.
dark knight ı sinemada izlemek gerçekten güzel oluyo. izliyin izletin. (valla bak)

angie dedi ki...

heath ledger'da her zaman johnny depp havası görmüşümdür. oyun hamuru misali her rolde şahane olur, mükemmel oynar. gay kovboydur (bkz. brokeback mountain), şövalyedir (bkz. knight's tale), uyuşturucu bağımlısıdır (bkz. candy), kaykaycıların babasıdır (bkz. lords of dogtown), romantiklerin şahıdır (bkz. 10 things i hate about you) ve bir de jokerdir. hepsinde gayet yerinde oynamıştır ve fark ettiğiniz üzre hepsi de birbirinden gayet farklı rollerdir. yeteneğiyle ve sevimliliğiyle gönlümüzde bambaşka bir yeri vardır heath ledger'ın.

the dark knight'ın başarısına gelirsek...

doğrudur. heath ledger christian bale'dan, aaron eckhart'tan, gary oldman'dan çok daha üstün bir oyunculuk sergilemiştir.

doğrudur. film boyunca joker sahnelerini heyecanla beklenmiştir, tadı damakta kalmıştır.

doğrudur. heath ledger öyle bir joker portresi çizmiştir ki, geçmişteki tüm jokerleri unutturucaktır; ilerde batman denilince akla belki de batman'i oynayan herangi bir aktör diil, heath ledger gelicektir.

yine doğrudur. heath ledger'ın çok zamansız ölümü filme ilgiyi arttırmıştır.

ama kesinlikle yanlıştır. ledger olmasa bu film gene gişe rekorları kıracaktır.

ve sonuç olarak şöyledir. dark knight son yılların en iyi çizgiroman uyarlamalarından biridir. hakettiği ilgiyi görmüştür. aynı zamanda inanılmaz bir abartıyla karşılanmıştır. evet, dark knight çok şahanesonik bir filmdir ama imdb top 250'de 1 yada 3 numarayı hakeden daha çoook film vardır. ayrıca bir filmin ilk 10'a girebilmesi için, aradan en azından bir 10 yıl geçmesi, o filmin yankılarının devam etmesi ve filmin klasikleşmesi, kültleşmesi lazımdır.

dark knight top 250'yi kesinlikle haketmektedir. ama ilk 10, ı-ıh...

angie dedi ki...

ya tamam evet anladık!! uzun olmuş. olabilir?
okuyun ama yani, üşengeçlik de bi yere kadar...

hadi bari okumadınız yorum yazın.

"hıhı evet.. bu arada adım melis" bile kabulümdür.

hadi canlar sarılın klavyeye...

angie dedi ki...

bu arada 'hıhı evet' melis için bkz uykusuz, uğur gürsoy, fırat.

ciltler jude'da şimdi aratmayın bana olu mu?

hıhı evet.

Fermium dedi ki...

-çocuğunuza ancak 8 kelime öğretebildim
-10 tane diyil miydi?
-yanılıyosunuz bakın
havaryu?
-fayn tenks
-say sekize kadar
-van tu tri for five six fayn tenks


vardı böyle bişi dimi noolur ?

angie dedi ki...

vardı evet:D

ama fırat diildi sanki..

uğur gürsoy büyük ihtimalle ama cihan kılıç olabilitesi de var *düşündüşün*


bu arada bakınız batman incelemesine bi de bakınız altındaki yorumlara...

tı allah bizim cezamızı vermesin.

(bkz fırat'ın annesi (napıyım tutamadım kendimi) )

Fermium dedi ki...

YİĞİT ÖZGÜÜEEERRR

evet çok gurur duydum kendimle şu an

evet kolombus arkadaşımız o kadar üşenmemiş batman incelemiş bi de bize bak peeeeh
yok kardeş adam olmayız biz

Mahavishnu dedi ki...

Kolombum bu arkadaşları dışarı alalım şöyle orada yapsınlar muhabbetlerini...

O değilde Batman in sesi neydi öyle ya...Töbe tööbee...

WADUYUVANTUKİLMİ!?!?!